Hoş geldin Ziyaretçi, Üye Girişi yapın veya Ücretsiz Kayıt olun.

Genleşme Tankları ve Hidroforlar

Genleşme Tankları ve Hidroforlar

Genleşme Tankı Nedir?

Kapalı ısıtma sistemlerinde su ısındıkça genleşir. Bu genleşmeye bağlı olarak suyun kapalı ortamdaki basıncı artmaya başlar ve eğer koruyucu bir sistem yoksa çeşitli basınç dalgalanmaları oluşmaya başlar. Bu dalgalanmalar da sisteme zarar verir. İlerleyen zamanlarda bu basınca dayanamayan sistemdeki en zayıf noktadan sızıntı meydana gelebilir. Sızıntıyla beraber sistem arıza verir. Bu sızıntı ve yüksek basıncı engellemek için tasarlanmış cihazlara genleşme tankı denir.

Genleşme tanklarının amacı, ısı basıncı ve ısıtma sistemi arasındaki dengeyi sağlamaktır. Sistemde oluşan fazla ısının düşürülmesi ve böylelikle basıncın zararlı değerlerin altında tutulmasını sağlar. Bu dengenin sağlanması sistemin tam verimde çalışmasında da etkilidir.

Genleşme tankları, diyafram ve lastik kısımları bulunan küçük sistemlerdir. Sıcak suyun basıncı artırmasıyla genleşme tankında bulunan diyafram aşağı itilir. Tankın içindeki boşluk azalır ve bu da yeni sıvıların sisteme girişi için alan oluşturmuş olur.

Genleşme tankının diğer adı denge tankıdır. Aslında bu genleşme tankının kullanıldığı bir sistemin adıdır. Yeni genleşme tankı, bir hidroforla beraber çalışıyorsa bu sistemde denge tankı adını alır. Bu ismi alma sebebi sistemdeki basıncı dengeleme görevidir. Hidroforlu sistemlerde denge tankı bulunmuyor veya arızalı ise sık sık basınç dalgalanmaları ve belli bölgelerinde basınç farklılıkları meydana gelir. Yani denge tankı dalgalanmaları ve basınç farklarını önleyen sistemdir.

Denge tankı; düşük su tüketimi bulunan mekanizmalarda, hidroforun çok sık devreye girmesini engelleyerek sistemde sıvı basıncının sabit kalmasını sağlar. Genleşme tankı kullanımı ile motor şalt sayısı (saatlik devreye girme sayısı) düşürülmekte ve sistemin kullanım ömrü uzatılmaktadır.

Genleşme tankları hava yastıklı veya membranlı tipte olabilmektedir. Hava yastıklı tiplerde, su ile hava arasında net bir ayrım yoktur. Basınçlı havanın bir kısmı suya karıştığından, bir kompresör veya hava şarj ünitesi tarafından hava ikmali gerekir. Membranlı tiplerde ise hava şarj ünitesine gerek yoktur. Çünkü hava ve suyun temas yüzeylerinde flexible diyafram (membran) kullanılır.

Hidrofor Nedir?

Su basıncının su akışına yetmediği yetersiz talepli sistemlerde suyun basınçlandırılmasına hidrofor denir. Bina, daire, site ve yüksek konutlarda şebeke su basıncı yeterli gelmez. Bu gibi durumlarda hidrofor basınçlı su basması gerekir. Hidroforlar genellikle elektrikle çalışır ve çalışmalarına aracılık etmesi için bir adet genleşme tankı bulunur. Genleşme tankı sıvı basıncının yeterli olduğu durumlarda çalışarak hidrofor çalışmasını engeller. Hidrofor şebeke suyuna veya direkt şebeke hattına bağlanabilir; fakat şebeke hattına bağlanırsa su kesilmesi durumunda faydası olmaz.

Hidroforlar, şebeke suyunun iletilmesinin yanında su depolarından su basınçlandırılmasında da kullanılır.

Hidrofor bir sistemin tamamını kapsar fakat pompa, yalnızca su girişi ve çıkışının olduğu alanları kontrol eden bir sistemdir. Pompa ile hidroforun farkı da budur. Pompa yalnızca koruma ve kontrol sağlarken hidrofor tüm sistemi kapsamaktadır.

3 çeşit hidrofor vardır.

Otomatik Hava Sağlayan Hidroforlar

Otomatik hava sağlayan hidrofor, hava teminini sağlar. Küçük sanayiler ve bazı apartmanlarda kullanılır.

Hava Kompresörlü Hidroforlar

Hava kompresörlü hidroforlar, hava şarj cihazlarının yeterli gelmediği büyük sanayi tesislerinde bulunur. Endüstriyel tesisler ve çok büyük sitelerde kullanılır.

Membran Basınç Dengeleme Tanklı Hidroforlardır.

Membranlı basınç dengeleme tanklı hidroforlar, paket tip hidroforlardan biridir. Genellikle konutlarda kullanılır ve 20-25 litreye kadar değişik hacimlerde olabilir.

Ev sistemlerinde daha sık kullanılan membranlı hidroforun çalışma prensibi şöyledir:

  • Küresel vana, su akışını keser.
  • Çek valf, basıncın azalması durumunda ters yöne akışa engel olur.
  • Manometre, basıncı ölçer.
  • Güvenlik anahtarı, sistemdeki fazla basıncı dışarı atar.
  • Selenoid vana, su seviyesine bağlı olarak tankın hava emişini sağlar.
  • Basınç anahtarı, basınca göre pompanın çalışmasını düzenler.

Ema Endüstriyel Market olarak Ankara'da bulunan mağazamız ve eticaret sitemiz üzerinden binlerce ürün çeşidini barındıran yapımız içerisinde genleşme tankı yedek parça satışı ve hidrofor yedek parça satışı yapmaktayız. Hidrofor ve genleşme tankı ihtiyaçlarınız için sitemizdeki ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.

İhtiyaçlarınız konusunda profesyonel ekibimizden destek almak isterseniz 0312 311 11 84 numaralı telefonumuzdan bize ulaşabilirsiniz.

28/03/2021 tarihinde yayınlandı.

Son 10 Blog Yazısı